Gepubliceerd 23/12/2020

Algemene informatie wegen in Italië

Italië heeft een uitstekend netwerk van wegen en snelwegen. Het wegennet van Italië is een van de meest uitgebreide van Europa. In totaal is er bijna 6400 km aan autosnelwegen en 288.000 km secundaire wegen. Transport Italië maakt dan ook dankbaar gebruik van dit uitgebreide netwerk. De beroemde supersnelwegen of 'autostrade' ('autostrada' is de enkelvoudige vorm) van het land lopen over de lengte en breedte van het schiereiland. Deze tolwegen worden ondersteund door een uitstekend netwerk van secundaire wegen, ingedeeld in verschillende categorieën rijkswegen ('strade statali'), provinciale wegen ('strade provinciali') en gemeentelijke wegen ('strade communali'). Veel Italianen hebben een auto en het land wordt door veel toeristen bezocht. Dit kan leiden tot files in sommige noordelijke gebieden en in steden. Maar in het zuiden van het land zijn de wegen een stuk minder druk.

Wetgeving

Om een ​​auto te huren, moet je minimaal 18 jaar oud zijn (leeftijd kan per autocategorie verschillen) en 1 jaar in het bezit zijn van een rijbewijs. Voor bestuurders onder de 25 jaar kan een toeslag voor jonge bestuurders in rekening worden gebracht. Veiligheidsgordels zijn verplicht en kinderen onder de 12 jaar moeten in een kinderzitjes of gebruik maken van een verhoging. 

Snelheidslimieten in Italië

De snelheidslimieten in Italië zijn als volgt: Stad 30 mph / 50 km / u Open wegen 66 mph / 110 km / u Snelwegen 81 mph / 130 km / u. Voor vrachtwagens geldt een andere snelheidslimiet op de snelwegen, namelijk: > 12 ton - 80 km/h. 

Benzinestations

Benzinestations zijn geopend van 07.00 uur tot 12.30 uur en van 15.30 uur tot 19.00 uur. De meeste stations zijn op zondag gesloten. Langs de snelweg zijn er 24-uurs stations. Benzine en Diesel zijn ongeveer 10% goedkoper in vergelijking met Nederland. De dieselprijs neemt de laatste jaren wel snel toe.   

Tolwegen

De 'autostrade' is de supersnelweg van Italië en tolkaarten kunnen worden gekocht bij banken of bij Automoblie Club d'Italia (ACI) -kantoren.

Parkeren in Italië 

Parkeren op straat is beperkt tot de rechterkant van de straat. In blauwe zones moet een parkeerschijf, verkregen bij VVV-kantoren, ACI-kantoren of benzinestations, op het dashboard worden weergegeven. Parkeren in deze zone is beperkt tot een uur. Er is ook betaald parkeren op straat. In deze gebieden zie je een groot bord met de letter "P." Zoek naar een muntautomaat (pinnen is soms ook mogelijk) waar je genoeg munten kunt deponeren om te betalen voor de duur dat je wilt blijven. De automaat geeft een kaartje af met het tijdstip waarop je de parkeerplaats moet verlaten. Leg dit kaartje indien er niet op kenteken wordt gecontroleerd achter de voorruit neer.